torstai 10. joulukuuta 2015

Joulukalenteri 10. luukku: Piparkakkutaikinan ohje

Jos et ole vielä pipareita leiponut, niin nyt on korkea aika! Olen löytänyt omasta mielestä täydellisen piparkakkutaikinan ohjeen, jolla joka vuosi leivon. Meillä ei kaupan taikinasta leivota, koska piparit ei vaan läheskään ole yhtä hyviä kuin itsetehdystä taikinasta leivotut.
Päätin tämän ohjeen teille jakaa, olkaapa hyvä:


Piparkakut, noin 50 kpl:
3/4 dl tummaa siirappia
1 dl sokeria 
125 g voita
1/2 rkl kanelia
1/2 rkl inkivääriä
1/2 rkl neilikkaa
3/4 tl suolaa
1 muna
1/2 tl leivinjauhetta
1/2 tl soodaa
n. 5 dl vehnäjauhoja

Mitaa siirappi, sokeri, voi sekä mausteet kattilaan. Keitä sekoittaen, kunnes seos on tasaista ja kiiltävää. Anna jäähtyä. Sekoita muna joukkoon. Lisää sooda-leivinjauhe-jauhoseos ja sekoita taikina tasaiseksi. Voit kaataa taikinan toiseen astiaan leivinpaperin päälle ja laita kovettumaan kylmään. Itse teen taikinan illalla ja annan sen kovettua yön yli jääkaapissa. 
Paista koekakku 175 asteessa. Jos piparkakku säilyttää muotonsa paistettaessa, on jauhomäärä sopiva. 
Kauli taikina pieniessä erissä levyiksi jauhoja apuna käyttäen ja ota muotilla pipareita. Älä kuitenkaan kauli taikinaa liian ohueksi. 
Paista 175 asteessa kypsiksi 6-9 min. Anna jäähtyä.

 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti