sunnuntai 4. helmikuuta 2018

Elämäni viisi tärkeintä arvoa

Sain ystävältäni Hyvän mielen vuosi -tehtäväkirjan ja siinä menneen viikon tehtävänä oli pohtia arvoja. Kirjaan oli listattu 32 eri arvoa ja niistä tuli valita viisi itselle tärkeintä. Täytyy myöntää, että vaikka välillä tulee mietiskeltyä melko syvällisiäkin juttuja, niin en ole koskaan tietoisesti pohtinut omia arvojani. Päätin kuitenkin tulla jakamaan mun valitsemat viisi tärkeää asiaa tärkeysjärjestyksessä. Ehkä se innostaa jotakuta muutakin pohdiskelemaan. 


1. Rakkaus
Tärkeintä mulle elämässä on kuitenkin rakkaus. Ja tällä tarkoitan rakkautta kumppania kohtaan. Mun mielestäni parisuhde on ihmiselämän tärkein suhde. Vaikka synkimpinä päivinä mietin, että en tule koskaan enää rakastamaan ketään, eikä kukaan mua, niin toivon ja haluan uskoa siihen, että se ei olisi totta. Mä haluan löytää ihmisen, jonka kanssa voin elää loppuelämäni. Vaikka tällä hetkellä mulla ei ole ketään, kenelle voisin sanoa "Rakastan sua", ei sen puuttuminen silti tee musta onnetonta. Minusta on todella tärkeää pystyä olemaan onnellinen myös ilman poika-/tyttöystävää. Jos siihen ei pysty, niin kannattaisi opetella. Rakkaus tulee sitten kun on tullakseen. Jotenkin todella vaikeaa perustella, miksi rakkaus on mun elämän tärkein arvo, mutta ehkä sitä ei toisaalta tarvitsekaan perustella :)   

2. Ystävyys
 Ystäviltä saa jotain sellaista mitä ei saa kumppanilta eikä perheeltä. Ystävät tekevät elämästä onnellista ja ovat tukipilarina silloin kun tarvitsee.

3. Terveys
Mietin jonkin aikaa kumpi on mulle tärkeämpää, ystävyys vai terveys. Kallistuin kuitenkin ystävyyden puolelle, sillä vaikka terveys menisi ja ystävät säilyisi, tekisi se minusta kuitenkin onnellisemman kuin jos ystävät menisi ja terveys säilyisi. Silti pyrin pitämään itseni terveenä liikunnan ja suht terveellisen ravinnon avulla sekä olemalla pilaamatta terveyttäni turhilla teoilla kuten runsaalla alkoholin käytöllä tai tupakoinnilla. 

4. Ilo
Ilo on elämässä erittäin tärkeää! Iloa tulee elämään rakkaudesta, ystävistä, terveydestä, liikunnasta... Pyrin tekemään niin paljon sellaisia asioita jotka tuottavat mulle iloa elämään kuin mahdollista. 

5. Kehittyminen
Tää oli sellainen arvo, jonka valitseminen yllätti itsenikin. Haluan kehittää itseäni ihmisenä haluamaani suuntaan ja haluan oppia tuntemaan itseni täysin; miksi ajattelen niinkuin ajattelen, miksi tunnen niinkuin tunnen, miksi toimin tietyissä tilanteissa niinkuin toimin. Lisäksi haluan kehittyä ihmissuhteissa, haluan kehittää omia taitojani ja osaamistani. Kehittyminen vaatii minusta juurikin itsensä tuntemista, pohdiskelua siitä mitä elämältään haluaa ja viemällä itseään äärirajoille; tilanteisiin jotka pelottavat ja jotka ensiksi saattavat tuntua siltä, että en pysty tuohon. Ja totta kai myös paljon työtä. 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti