lauantai 7. heinäkuuta 2018

Tanska 27. - 30.5., osa 3

Tiistai oli meidän viimeinen kokonainen päivä Tanskassa. Se olikin ehkä lämpimin päivä. Aamulla hypättiin bussin ja ajeltiin sillä vähän kauemmaksi Baisikeli-pyörävuokraamoon ja vuokrattiin kuudeksi tunniksi hyvät pyörät. Ensimmäiseksi pyöräiltiin Tivolin vieressä sijaitsevalle raatihuoneelle. Olisin halunnut kiivetä siellä johonkin korkeaan torniin, mutta sinne pääsi kiipeämään vain tiettyihin kellonaikoihin eikä ne sopinut meidän aikatauluihin. Melko paljon tuhlattiin aikaa seikkaillen ja ollen eksyksissä raatihuoneen sisällä.


Seuraavaksi lähdettiin pyöräilemään kohti Carlsbergin panimoa. Siellä ei käsittääkseni enää valmisteta olutta, mutta vanha panimo toimi museona ja kierreltiin sitä ihan intopiukeena. Lipulla sai kierroksen päätteeksi lasilliset olutta ja se kruunasi kyllä kaiken. Kiva paikka ja voin kyllä suositella erittäin lämpimästi jos kalja kiinnostaa. Ja olihan siellä heppojakin. Carlsbergiltä pienessä huppelissa lähdettin polkemaan kohti Christianshavnia. Kööpenhaminassa oli yllättävän helppo pyöräillä, autot ja pyörät kulkevat samaan suuntaan ja pyörille oli paljon omia pyöräkaistoja autotien ja kävelykaistan välissä. Pyöräilijöitä on todella paljon ja samassa virrassa on helppo kulkea, kääntyminen tai pysähtyminen kannattaa näyttää käsimerkillä. 

Christianshavnissa pysähdyttiin Christianian vapaakaupungissa ja suosittelen kyllä vierailemaan sielläkin näkemässä omasta normaaliarjesta poikkeavaa elämää. Olin yllättynyt omasta reaktiostani, kuinka paljon mua hämmensi se, että kaduilla myytiin julkisesti kojuissa huumeita. Graffitit ja värikkäät viirit koristivat aluetta ja ilmassa leijui erittäin paksu ja vahva lemu kukan polttamisesta. Porukka oli enemmän ja vähemmän sekasin. Kameraa ei paljon huvittanut ottaa esille, joten kuviakaan ei tullut pari räpsyä enempää otettua, ja ilmeisesti kuvaaminen siellä on jopa kielletty. Mutta eipä tuommoista meininkiä kovin usein näe. 


Oltiin pyöräilty monta tuntia pelkän kaljan voimilla joten Christianshavnissa pysähdyttiin myös Coffee Housessa syömässä jotain pientä. Sitten alkoikin olla jo kiire takaisin Baisikeliin palauttamaan pyöriä. Nopeasti meni kuusi tuntia! Baisikelin edestä otettiin pummilla bussi takaisin keskustaan ja lepäiltiin hotellissa jokunen hetki.

Voimia kerättyämme lähdettiin kiertämään Magasin du Nord -ostoskeskuksen alakerran herkkupuolta, tarkoituksena oli lähteä illaksi piknikille. Sellaista kauppaa ei löytynyt, mistä olisi saanut kaiken mitä haluttiin joten koluttiin ainakin kolme ruokakauppaa läpi ennekuin saatiin haalittua meille kelpaavat piknikmätöt. Piknikin pitopaikaksi valikoitui meille ja muutamalle muulle Kongens Have.


Pari tuntia vierähti puistossa ja päätettiin paluumatkalla vielä pysähtyä paikallisessa kapakassa yksillä. Se ilta jäikin harmittamaan reissusta eniten, lähinnä sen takia että meikäläisellä oli erittäin selvää silmäpeliä ruotsalaisen (!!!!!!!) miehen kanssa mutta sille asteelle se sitten jäikin :( Ehkä joskus tavataan! Puss och kram vaan!


Keskiviikkoaamuna matkattiin pummilla metrolla takaisin lentokentälle ja Suomeen. Kokonaisuudessaan reissu oli hyvin onnistunut ja Köpis vei mun sydämen! Ehkä sen monikulttuurisuuden, hyvän elintason, komeiden tanskalaisten miesten ja pohjoismaisuuden takia. Kaupungissa oli helppo liikkua jalkaisin, pyörällä ja julkinenkin liikenne vaikutti toimivan erittäin hyvin, tosin sitä ei paljoa tarvittu kun kaikki oli kuitenkin kävely- tai pyöräilymatkan päässä. 
Tanska on kallis maa, kalliimpi kuin Suomi, joten kannattaa varautua siihen että rahaa palaa. Me ei paljon rahanmenoa stressattu sen kummemmin mutta shoppailut jätettiin tekemättä. 
Joskus voisin palata uudestaan, en ehkä kuitenkaan ihan heti koska niin paljon ehdittiin nähdä parissa päivässä. Meillä jäi kuitenkin käymättä museoissa ja linnoissa, Legolandia voisi olla ehkä ihan kiva myös eikä Roskilde festareineen näytä sijaitsevan kaukana Kööpenhaminasta. Köpiksestä pääsisi myös erittäin näppärästi Ruotsin puolelle Malmöhön etsimään sitä mustahupparista ruotsalaismiestä...

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti