keskiviikko 19. lokakuuta 2016

Juoksu- ja kisakausi 2016 part I

Pitkästä aikaa juoksujuttuja! Ajattelin vähän kerrata tämän vuoden juoksukautta ja kisoja. Tämä vuosi oli tosi hyvä juoksun kannalta. Kehitystä tapahtui ja sain juosta maaliskuun alusta elokuun alkuun tauotta kolmesti viikossa. Myöskin kisoihin pääsin noin kerran kuukaudessa. Juoksun aloitin hiihtokauden jälkeen 11.3. Juoksin heti kolmantena lenkkinä cooperin testin tuloksin 2500 metriä että ei nyt ihan pohjamudista tarvinnut lähteä kuntoa kohottamaan :D Peruskestävyyslenkeillä vauhti oli kuitenkin hyvin hidasta, yli 7 min/km. Maaliskuussa juoksukilometrejä kertyi 72,2.


Huhtikuun alussa lähdin jo ensimmäiseen kisaan, Toholammin talvimaratonille. Yhtään en tainnut kisaan osallistumista epäröidä, vaikka juoksua olikin takana alle kuukausi. Jotenkin ajattelin, että kisoissa käymällä se kunto kasvaa parhaiten. Ja ihan sama vaikka jäisi viimeiseksi, tärkeintä on että osallistuu. 
Matkana oli 7,9 kilsaa ja sen juoksin aikaan 39min 33 sekuntia ja olin kuntosarjassa ensimmäinen kahdesta juoksijasta. Keskivauhdiksi matkalle tuli 5:01 min/km. Olin tyytyväinen juoksuun, ja siihen että sain pidettyä vauhdin noinkin "kovana". 

Huhtikuussa tein paljon erilaisia vetotreenejä, esimerkiksi 3 x 800m + 3 x 400m, 100 metrin vetoja pk-lenkin yhteydessä, 3 x 1 km, 5 x 2 min... Kunto parani ja pk-lenkkien vauhtikin kasvoi hieman alle 7 min/km. Myös huhtikuun lopulla juostun cooperin testin tulos parani 300 metrillä! Huhtikuussa juoksukilometrejä kertyi 89,1.

Huhtikuun loppupuolella oli toisen kisan vuoro, Norpan lenkki Ullavalla. Kisamatkana 11,3km, aikaa kului 58 min 40 s, keskivauhti 5'11 min/km. Taisin olla tähänkin juoksuun ihan tyytyväinen, mun aikatavoite oli varmaan juosta matka tuntiin. 
Toukokuussa ajatukset siinsivät Kokkola city runissa. Luotin peruskuntooni sen verran, että tiesin jaksavani juosta puolikkaan vaikka en mitään kovin pitkiä lenkkejä ollutkaan juossut. Itseasiassa pisin lenkki ennen puolimaratonia oli tuo norpan lenkin 11,3km. Silti haaveilin kahden tunnin alituksesta. Siinä onnistuin ja tein ennätykseni 1 h 55 min 30 s. 
Tuntuu, että toukokuu oli muuten ehkä hieman kevyempi kuukausi treenien osalta keskittyen vain peruskuntolenkkeihin. Niiden lisäksi aloitin myös käymään spinningissä, mikä toimi hyvänä intervallitreeninä. Juoksukilometrejä kuussa kertyi 101.


Kesäkuu olikin kisaton kuukausi. Mun oli tarkoitus silloin juosta Ylivieskassa kymppi ja hakea sieltä sillä matkalla 50 minuutin alitusta, mutta menin viimetipassa perumaan osallistumiseni kisaan huonon sään takia... Kesäkuussa peruskuntolenkeillä keskivauhti oli jo pääsääntöisesti 6:jotain min/km. Kesäkuussa jostain syystä iski maratonkärpänen ja päätin alkaa juosta 13 viikon maratonille valmistavan treeniohjelman mukaan. Katsoin, että 13 viikon päästä juostaisiin Jyväskylässä Finlandia Marathon, joten siitä tuli mun vuoden 2016 päätavoite. Kesäkuussa juoksukilometrejä kertyi 97,3.

Jottei postaus veny liian pitkäksi pistän tässä kohtaa poikki ja jatkan seuraavassa! Minusta on tosi kiva kerrata juoksukautta ja tutkia päiväkirjasta tehtyjä treenejä. Juoksuinnostus kasvaa valtavasi tätä kirjoittaessa, harmi että vielä pari viikkoa pitäisi malttaa lepäillä :D 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti